Як змінилися ціни на продукти для українських страв - розказали в Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської ОДА.
В січні 2025 року овочі, з яких готують традиційний український борщ, коштують дорожче, ніж минулоріч.
За даними Головного управління статистики у Чернігівській області рекордсменами зростання ціни за рік стали капуста та морква. Капуста здорожчала у 2,6 рази - майже до 40 гривень. Морква - у 2,3 рази - майже до 31 гривні за кілограм.
Ціна на картоплю швидко стала підвищуватись ще у листопаді 2023 року і до січня 2024 року зросла у 2 рази - з 10,10 до 21,25 грн/кг. Сьогодні її ціна - 24,6 грн/кг.
Незначне подорожчання спостерігається у ціні на буряк – майже 20 гривень за кілограм (+13,8%), а цибуля стала дешевшою – 15 грн/кг ( - 1,8%).
Загальна вартість овочів «борщового набору» у січні 2025 року становить трохи більше 130 гривень, що на 57,5% дорожче, ніж минулого року.
У Департаменті агропромислового розвитку повідомляють, що здорожчання овочів борщового набору врожаю 2024 року пов'язане з комплексом факторів, включно з погодними умовами – рекордна спека, яка трималась впродовж літа, відсутність опадів. Крім того, площі під посадку картоплі у 2024 році були менші на 6,4% в порівнянні із попереднім роком. Зібрано картоплі 959,2 тис. тонн (-15,3%).
"Час Чернігівський" писав про таке: