Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомляє, що в області зареєстровано перший цього року випадок отруєння грибами.
«В один із медичних закладів області госпіталізовано чоловіка з Ніжинського району. Імовірною причиною отруєння стали гриби рядовки, які він збирав власноручно. Зараз потерпілий проходить лікування в медичному закладі, його стан задовільний».
Фахівці ОЦКПХ наголошують: ознаки отруєння грибами, які можуть проявитися як через 30 хвилин після їх споживання, так і протягом кількох днів, — це різкий біль у животі, нудота, блювота, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. За наявності будь-якого з на ведених симптомів слід негайно викликати за номером 103.«швидку»
А щоб не допустити отруєння грибами, фахівці радять
- відмовитися від споживання дикорослих, замінивши їх на гриби, вирощені штучно, які підлягають контролю і продаються в торговельних мережах;
- не купувати грибів на стихійних ринках; при збиранні класти до кошика лише добре знайомі гриби, перед тим уважно їх оглянувши, а вдома ще раз перебрати;
- не збирати грибів поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій;
- не куштувати сирих грибів;
- готувати їх протягом першої доби після збирання;
- варити мінімум тричі щоразу в свіжій підсоленій воді загалом мінімум 30 хвилин;
- зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більш ніж добу.
Гриби не рекомендовано вживати вагітним, жінкам, які годують груддю, людям похилого віку, а також дітям до 12 років.
Джерело: ГАРТ, авторка Аліна КОВАЛЬОВА
"Час Чернігівський" писав про таке:
- У лісах Чернігівщини з'явилися маслюки
- В Чорнобилі з’явились перші білі гриби
- Жінка 2 січня назбирала зеленок - готує дуже смачні грибні страви