На Ніжинщині лісівники завершили заготівлю березового соку.
Щороку на початку весни, коли в березах починається сокорух, настає слушний час для збору березового соку. Період підсочки — дуже короткий, усього кілька тижнів. Проте саме в цей час дерева щедро діляться своїми найчистішими й найкориснішими ресурсами.
"Північний лісовий офіс" повідомляє, що у Берестовецькому та Борзнянському лісництвах ДП "Ліси України" сезон заготівлі вже завершили. За вісім днів — із 25 березня по 2 квітня — вдалося зібрати 190,9 тонн соку.
Як збирають сік?
Збір відбувається з дотриманням усіх екологічних норм. Берези не знищуються, пошкодження дерев мінімізуються, а після сезону заготівлі дерева швидко відновлюються.
Увесь зібраний сік передають на перевірку до лабораторій. Там його досліджують на вміст пестицидів, радіонуклідів, токсичних елементів. Лише після підтвердження безпечності сік потрапляє на реалізацію.
“Ми відповідально ставимося до заготівлі березового соку. Це натуральний, безпечний, а головне дуже корисний продукт", — зазначають у лісництвах.
Заготівля соку приносить дохід як підприємству, так і державі.
ДП "Ліси України цьогорічна заготівля вже принесла 354 тисячі гривень доходу. Ці кошти можна спрямувати на охорону та захист лісів, зокрема на закупівлю кормів для диких тварин у мисливських господарствах.
Держава отримує кошти за кожен заготовлений літр березового соку. Загальний обсяг у 190,9 тонн принесе в економіку країни понад 164 тис. грн.
Чому варто пити березовий сік?
Цей природний напій:
- покращує обмін речовин
- виводить токсини з організму
- зміцнює імунну систему
- дарує заряд бадьорості.
Джерело: Філія "Північний лісовий офіс"
"Час Чернігівський" писав про таке: