Хотіли зводить гусей: лисиці не дають дихати, ходять навіть по селу

24 ГРУДНЯ 2023, 09:35

14251

Хотіли зводить гусей: лисиці не дають дихати, ходять навіть по селу

Фото з архіву родини Згонник

— Вже хотіли зводить гусей, — ділиться Ніна Згонник із села Юрківці (Талалаївська селищна рада). — Лисиці не дають дихати. Ходять навіть по селу. Гусак, як побачить руду, так кричить! А вона спокійно побігла по дорозі.

Отже, хотіли зводить, а чоловік — Іван Іванович, йому 60, трохи старший за мене, — каже: «Я не можу без них лишитися. Хай невеликий табун, та буде. Хоч два гусаки».

Тримали звичайних, а то завели холмогорів. Взяли у сусідньому селі, в Поповичці. Продаємо холмогорів на завід — вони дуже красиві, жалко й різати.

Хоча, ріжемо, звичайно. Грудинку перекручую на фарш. А то стушкувала в духовці, на шматочки порізавши. Воно таке пахуче, таке смачне, аж солодке.

— Скільки вдалося продати холмогорів?

— Було два табуни, гусаки гарні, молоді, чоловіку жалко їх різать. Може, комусь треба? Дзвонять люди, вже гусака й дві гусочки замовили. Тисяча гривень — це недорого.

— Великі виростають?

— Більше 5 кілограмів. У нас не тільки гуси, — розказує про господарство. — До двох сотень птаства. Цесарки є. Пухові курочки китайські є. Вони такі красиві. Такі дружні. Качки є. Індокачки. Індокачечка-розумачечка. На гнізді найдобріша. Сидить, піднімає крила, ніби каже хазяїну чи хазяйці: «Заглядай, дивись». З гускою так не виходить. До гуски заглядає тільки чоловік. Він знає, хто пограв з якою гускою, лаштує гнізда. Шестеро гусей — і виходить красива подушка м’якусінька. Додам або хмелю сушеного, або листочків м’яти, і підписую кожну подушку. Наприклад, виготовлена у 2020 році, пір’я гусяче, м’ята.  Перший рік пахнуть, тоді менше. Усім дітям подавали. А в нас дві дочки й син, всі одружені, онуки є. Пір’я можна продать. Трошки посмикав — уже й копієчка якась є. Ціна на нього велика. 370 гривень за кілограм. Кілограм — це четверо гусей. Кілограма мало на подушку, буде тоненька.

Так що гуси — це і погосподарювати, і помилуватися, і поїсти.

Запікаю гуску. Беру гусятницю, кладу на дно вишневі гілочки. Зверху гуску. Люблю фарширувати яблуками свіжими. Листочок лавровий, перчик, цибулька, морква.

Ще я люблю так звану п’ятихвилинку робить. Наріжу гусей у велику каструлю чотиривідерну. Прянощі додам. Воно в мене підварилося — не п’ять хвилин, а майже годину ловкенько кипить, — я в банки і закатаю. І в холодний погріб. А тоді витягаєш — і в юшечку чи в борщик. Чи просто з’їв шматочок.

Авторка: Тамара КРАВЧЕНКО", "Вісник Ч". Фото з архіву родини Згонник

"Час Чернігівський" писав про таке: Коні п’яних не люблять, але додому довезуть. Дізнавались, чи замінили мотоблоки коней у селах на Чернігівщині

Схожі новини

Чи будуть цього року заробітки на чорниці?

19 ТРАВНЯ 2025, 19:43

Вiдео

Мовчали три роки: ансамбль з деокупованого села відновив виступи

19 ТРАВНЯ 2025, 19:18

Лісівники перевиконали план: скільки сіянців висадили на Чернігівщині

19 ТРАВНЯ 2025, 17:39

Фото

Збройний конфлікт на Чернігівщині: через сварку чоловік відкрив стрілянину

19 ТРАВНЯ 2025, 16:40

"Вчуся дихати без тебе, моє життя": на війні загинув оборонець з Чернігівщини

19 ТРАВНЯ 2025, 16:31

«Гроші ходять за людиною»: Чернігівщина доєдналася до унікального соціального проєкту

19 ТРАВНЯ 2025, 14:45

Ознаки старіння та догляд за літніми вихованцями

19 ТРАВНЯ 2025, 13:49

ТОП-переглядів