Гусячим крилом і павутиння знімають, і сажу підгрібають

31 СЕРПНЯ 2025, 21:53

842

Людмила Костюченко з гусячим крилом

Людмила Костюченко з гусячим крилом

Родина Володимира Міцковського та Людмили КОСТЮЧЕНКО влітку заробляє з лісу. Живуть у Вертечі Любецької громади. Здавати товар возять у Славутич. Лисички приймали по 100  гривень. 

Володимир жив на Козелеччині, в Озерному. Людмила з Тупичева  на Городнянщині. Будинок придивилися ближче до Славутича, там  робота і ліс. У купленій хаті від старих хазяїв лишилася піч. Нові власники не викидають.  Люблять узимку полежати на теплому. І борщ з картоплею в печі смачніші. Господиня порається біля печі, як заведено. З гусячим крилом. 

— Коли ріжемо гуся, обов’язково обрізаємо крила. Не викидаємо. Ними зручно сажу з припічка змітати, — веде до печі господиня. — Завжди лежить під рукою. Коли готую, сажу, сміття підгрібаю. Або павутиння знімаю. 

— Треба саме гусяче?

— Бажано. У качок крила маленькі. І пір’ячко коротше. Куряче крило слабке. Не тримається в купі, розпадається. А гусяче — саме воно. Птиця велика, і пір’я довге. 

Зараз дуже багато модних щіток, віників. Продаються майже в кожному магазині. Але я люблю користуватися саме крилом. Своє, вирощене вдома, — сміється жінка. — Так робила моя бабуся. А я ж виросла в селі. Крило і на палицю примотували. Щоб у димоході можна було прочистити. Ми вже так не робимо.  

Два-три місяці — і крило палимо. Щоб не мити. Інші господині довше тримають. У мене такого багатства вистачає. 

— А ще в сільських туалетах є.

— І туди кладуть. Замість сучасного йоржика. Мабуть, ми одні з небагатьох, які ще збирають ці крила, — розмірковує господиня. — Зараз і піч ніхто не топить. Багато повикидали. А ми лишили.

На подушки беремо пір’я. Решту не викидаємо. Раптом заготівельники приїдуть.  Куплять на перину. Поки війна, вони в нас нечасті гості. 

Цього року Володимир та Людмила завели двох маленьких гусей.  

— У нас тих крил на кілька років наперед, — виносить з сарайчика целофановий пакет з гусячим пером Володимир. — Нічого собі, — розв’язуючи, дивується. — Міль їсти почала, — показує дружині. 

Джерело: "Вісник Ч", авторки Юлія СЕМЕНЕЦЬ, Марина ЗАБІЯН. Фото Юлії СЕМЕНЕЦЬ

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":

Схожі новини

Відключення електрики мʼякші: графіки по Чернігівщині на 23 листопада

23 ЛИСТОПАДА 2025, 08:54

На Чернігівщині є отруйна рослина, що названа на честь міфічної красуні

22 ЛИСТОПАДА 2025, 23:49

Ветеранка із Запоріжжя відкрила бʼюті-бізнес у Чернігові

22 ЛИСТОПАДА 2025, 18:56

Цілили по цивільних: місцеві жителі згадують про удар "торнадо" по центру міста

22 ЛИСТОПАДА 2025, 17:02

Вiдео

Війна позначається на здоров’ї дітей: чим занепокоєні педіатри Чернігівщини

22 ЛИСТОПАДА 2025, 14:28

Вчителька історії спекла хліб за рецептом часів голодомору

22 ЛИСТОПАДА 2025, 13:25

Народився у Сватовому, мобілізувався у Козельці, загинув під Покровськом: громада втратила бійця

22 ЛИСТОПАДА 2025, 11:28

ТОП-переглядів