Переїхали з Києва до Количівки, заснували ферму і разом «стрибнули» у гречку – це про подружжя Тетяну та Сергія! Десять років тому вони започаткували власну справу: взялися за вирощування органічної гречки та зернових, у які «закохали» всю Україну!
«Пропускаючи все зерно через наші руки, лишаємо там частинку нашого тепла», – кажуть Тетяна та Сергій. Їхня сімейна ферма має таку теплу та натхненну назву – “Сонячна Земля”. Але з початком війни цю сонячну землю рясно всіяли кулі та уламки снарядів… Сергій одразу став на захист України і вже другий рік – на фронті… А Тетяна самотужки продовжує сімейну справу – засіває зранену вирвами землю зерном та любов’ю!
Тетяна та Сергій з доньками Софією та Златою
Чоловік – захищає Україну, дружина – веде родинну справу
«З початком повномасштабного вторгнення чоловік завіз мене з донечками на Франківщину, переконався, що ми у відносній безпеці і одразу ж пішов до військкомату, – пригадує пані Тетяна. – Оскільки у нього досить актуальна військова спеціальність, йому зразу видали повістку і він пішов служити. Скоро буде два роки, як він на війні. У нечасті відпустки приїздить додому, скидає форму та берці і йде на поле – це його віддушина…
Тетяна і Сергій
Поки чоловік на фронті, Тетяна самотужки займається усім господарством.
"Наша рідна Количівка не була окупована, але сильно постраждала від обстрілів: майже не було будинків, які б не були пошкоджені. У нас на подвір’ї від ударної хвилі постраждав млинок, вибило вікна, трохи пошкодило дах, але, слава Богу, катастрофічних руйнувань не було. На полях були величезні вирви, осколки снарядів і навіть чималі уламки ракети на одній із ділянок… Я викликала саперів перевірити поле – аби було безпечно і сіяти, і збирати врожай. До повномасштабного вторгнення ми вирощували аж 12 різноманітних культур та злаків, нині ж я, оскільки займаюся фермою самотужки, зосередилася лише на гречці", - розказує Тетяна.
Тетяна Шанойло
Сімейна ферма «Сонячна земля»: там, де сіють Любов!
"Так, щоб легко – то ніколи не було, скажу чесно, – усміхається пані Тетяна, розповідаючи про роботу на фермі. – Удвох ми з чоловіком давали раду 30 гектарам землі, до того ж, одразу вирішили, що будемо вирощувати нашу продукцію без «хімії» – мінеральних добрив, пестицидів і регуляторів росту. Але попри купу роботи і купу труднощів, ми не відступали і продовжували та розвивали нашу справу! Чому? Відповідь дуже проста: бо любимо це! І віримо, що нашими зусиллями робимо хоч маленький, але вклад в розвиток країни, у здоров'я людей, які купують нашу продукцію, вирощену тільки на любові!"
Сергій з врожаєм
Тетяна та Сергій обоє родом із Количівки, після одруження жили та працювали у Києві. А тоді повернулися до рідного села поряд з Черніговом і подумали – а чом би не започаткувати тут свою справу?
"Першою нас «спокусила» гречка: порадилися і прийшли до того, що якщо стрибати в гречку, то разом, і з користю! – сміється пані Тетяна. – І засадили поле нею!"
Ще не мали досвіду у цій сфері, та й обладнання відповідного не було – лише комбайн, але вирішили спробувати. Це була насолода для них – дивитися, як вона росте, як квітне, а цей аромат! І смак зовсім інший, ніж у магазинної – такий насичений та ніжний! Так вони закохалися у гречку і стали гречкосіями.
Тетяна Шанойло
Перші кілька років гречка була лише для особистого споживання. А згодом Сергій сам зробив машинку для обдирання зерен і вони почали продавати її та потрохи «обростати» клієнтами. До повномасштабної війни сіяли загалом 12 культур: гречка, пшениця, пшениця твердих сортів, просо, ячмінь голозерний, ячмінь у лузі, овес голозерний, овес у лузі, голонасіннєвий гарбуз, картопля, жито, спельта, квасоля… Але на першому місці була і є саме гречка! Її складніше вирощувати, ніж пшеницю, кукурудзу чи сою: з нею більше клопоту, і куди менше зерна, але подружжю фермерів вона до душі!
"Усе обладнання: установки для обдирання, плющення, мелення – справа рук мого чоловіка, у нього вони золоті, він усе придумував і конструював сам, з нуля. За «польові роботи» відповідав Сергій, а я взяла на себе маркетинг, сторінку-крамничку в Інстаграмі та відправки клієнтам. А ще взялася збирати трави і готувати смачні та корисні страви! Так загорілася цією правою, що й вивчилася на дипломовану агрономку! Темою дипломної роботи стала… звісно ж, гречка!"
«Нутелла» з гречки і «Хріновий» чай
Все, що росло на полі, фермери дегустували першими. І хліб із власного зерна, і різні каші та крупи, і авторські чаї. Господиня навіть власноруч робила «нутеллу» з гречки і з фініками.
Тепер продукцію «Сонячної Землі» знають та смакують по всій Україні.
"Нині я активно розвиваю нішу з травами: продовжую готувати авторські трав’яні чаї. Найоригінальніший із них – звісно ж, «Хріновий» – із наголосом на першому складі. Такого більше ніде не зустрінеш! Мій тато, як і я – любитель травництва, прочитав статтю про надзвичайну користь чаю з сушеного листя хрону, яке багате вітаміном С. У нас його росте багато, дай, думаю, спробую… Насушила, заварила – і виявилося, що це дуже цікаво і смачно! Якщо не знаєш, що саме в основі чаю, нізащо не вгадаєш! Скомбінувала з іншими інгредієнтами – і «Хріновий» чай став нашою «візитівкою» і хітом продаж."
Тетяна
Окрім чаїв, у своїй травницькій майстерні жінка виготовляє також оригінальні свічки з воску та сушених трав, плете із колосків різдвяні обереги-дідухи. А для душі – колекціонує українські строї та надихається народним співом!
"Скласти руки завжди можна – але від того нікому легше не буде! Тож – будем сіяти, будем збирати, будем жити і перемагати!"
Джерело: Goodacity
"Час Чернігівський" писав про таке: