На Чернігівщині тривають картопляні жнива. У самому прикордонні її саджали в перервах між обстрілами. Так само — у перервах — і збирають.
— Уже майже всі викопали, бо в переважної більшості — лише по кілька соток, — говорить староста Гірська (на Сновщині) Андрій Апришко. — Вирощують тільки для себе, бо заготівельники до нас навряд чи приїдуть. Та й саджати багато нікому — у селі залишилися здебільшого пенсіонери.
Робота важка сама по собі, а тут ще й земля на деяких ділянках як камінь — лопата не лізе. Тож допомагали одне одному — родичі, сусіди.
Біда об’єднує людей. Недавно під час одного з обстрілів загорілася суха трава біля ферми — гасили (збивали вогонь гілками, різними підручними засобами) практично всі горяни. А Олександр Білоус, щоб не дійшло до хат, оборав село власним трактором.
* * *
У Смичині на Городнянщині теж закінчують копання. Найпопулярніший сорт у місцевих — «белла роса». Кажуть: невибаглива до ґрунту, стійка до посухи, проростання, добре родить. Цього року теж порадувала. А пізніші сорти в багатьох уражені фітофторою.
Збирають урожай в основному картоплекопачками — платять 55 гривень за сотку. Із закупівельниками тут проблем немає: село на трасі.
Минулого року ціна була від 3-4 грн за кілограм. Зараз постійний покупець із Черкас пропонує 10 гривень. Хтось продає, хтось чекає більш вигідних пропозицій.
* * *
На Менщині закуповують у середньому по 12 грн за кіло. Варість послуги картоплекопачки тут — плюс-мінус 60 грн.
Щоб не витрачатися, Михайло Кльова з Макошиного сам змайстрував навісний пристрій до трак- тора. Каже:
— Метикував цілу зиму. Щось в Інтернеті підгледів, щось сам придумав.
Його копачка — і «швирялка» (викидає бульби на поверхню), і «трясун» (струшує картоплю, щоб очистити від землі). Односельці вже оцінили технічну новинку Михайла Івановича. Замовлень вистачає.
* * *
На Понорниччині більш популярні картопляні комбайни. Дарма, що ціна за сотку вдвічі вища — 120 грн. Зате урожай потрапляє зразу в бункер.
— Насправді виходить не набагато дорожче, — підрахували селяни. — Бо якщо збирати бульби за копачкою, то треба наймати людей. А це від 50 до 80 гривень за годину.
— Ми свою теж копали комбайном, — розповіла очільниця Покошицького старостинського округу Валентина Мишко.
Картоплі в старости — гектар. Тут вона добре родить, тож по мало не саджають. І постійно оновлюють посадковий матеріал. Скажімо, у Валентини Миколаївни цього року було близько десяти сортів.
Запитую, який найкращий.
— Мені подобається «княгиня». Стійка до вірусних захворювань. Не боїться фітофтори. Рясна і смачна. Непогана «фіделія» — високоврожайна і добре зберігається. Для піщаних ґрунтів добре підходить «оннект». «Чорний принц» (із синьо-фіолетовою шкіркою) теж годиться.
— Закупівельники вже їздять?
— Так. Їдуть до постійних клієнтів, шукають нових — сигналять по всьому селищу. На обмін поки що нічого не привозять. Купують тільки за гроші. Платять — в залежності від розміру і якості — від 8 до 12 гривень за кілограм.
Більший заробіток буде в селян, які реалізовують вирощене на базарі. Там найвища ціна за кіло — 20 і більше гривень. У магазинах (скажімо в АТБ) вона трохи нижча. За прогнозами експертів, пізніше, коли зберуть весь урожай, картопля має здешевшати мало не втри- чі. А взимку ціна, навпаки, злетить до більш ніж 30 грн за кіло.
Багато хто запасається другим хлібом уже зараз — поки є вибір. Буває, купують прямо на городах (самовивозом) — у середньому по 10 грн за кілограм.
Джерело: ГАРТ, авторка Марія ІСАЧЕНКО, Менщина — Городнянщина — Коропщина. Фото з Інтернету
"Час Чернігівський" писав про таке: В овочево-ягідних рядах Чернігівщини падають ціни. Почім суниця, кабачки й молода капуста