Чоловік з села на Чернігівщині може зліпити 50-70 горщиків за день

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 15:29

935

Михуля Юрій

Володимир Денисенко у своїй майстерні в Олешні

Володимир Денисенко у своїй майстерні в Олешні

Володимир Денисенко з Олешні. Село у Добрянській громаді, де є поклади глини. Майстру 57 років. З них 25 професійно займається гончарством.

Не відчуєш глину — не працюватимеш

— Отут сідаємо, — показує Володимир ДЕНИСЕНКО на лавку за гончарним кругом.

Гончарний круг — пристрій. Потрібен для ручного формування виробів з глини. Це, справді, круг. Він крутиться. Раніше, згадує гончар, мотиляв ногою весь час. Тепер є елект­ричний мотор.

— А тепер стискайте, — направляє мої долоні. Я тримаю глиняну заготовку. Округлий м’ячик  пружний і слизький. Однак приємний на дотик.

— Тільки намочіть руки водою, — показує на миску. У ній дрібні рештки глини. — Називаються по-нашому — слимаччя, — каже. Дійсно, шматочки схожі на слизьких слимаків.

Слимаччя — це не відходи. Їх можна додавати в глину. Ту, яка тужіша.

— Спочатку треба витягти доверху, а потім  будемо робити серединку, — повертаємося до формування.  — Оцією частиною долоні притискаємо, щоб вона нікуди не пішла. Глину відчувати треба. Доки не відчуєш — не працюватимеш.

Один палець у середину, потім засовуємо два, — керує моїми пальцями. — Беремо води, скільки треба. Води трохи долийте, —  повторює. Бачить, що моя рука не ковзає, як треба.

Із середини видавлюєте, — терпляче вчить. — Зовні підбираєте й підтягуєте доверху. Розширюємо дно.  Ставимо отак. Берег будемо робити (краї). Пальці складені, ніби дулі       давати. І по-новому видавлюємо. Палець навпроти пальця. І до  берега — берег не чіпати. І знову з самого дна.

— Я все зробила? — радію.

— Можна сказати, так. Для першого разу взагалі  добре, — хвалить. Бо перший раз горщик може й з круга злетіти. — Зрізаємо? — Дає тонесенький тросик. — Опускаєте під дно горщика. І тягнете на себе. Зрізаємо, бо як його знімемо.

Працюють спина, ноги, руки, голова

Володимир Денисенко з родини гончарів. Батько Микола Денисенко теж був майстром. Років 20 тому в Олешні гончарювали в кожній другій хаті. А тепер, зі слів Володимира Денисенка, працюють двоє.  Юрій, двоюрідний брат Володимира, і сам Володимир Денисенко.

Був приватним підприємцем. Міг працювати і вісім, і 10 годин.

— За вісім годин старі люди робили багато, — каже. — Від сотні до двох сотень горщиків-півторачок.  Я ж робив штук 50-70 за день. Горщики. Зокрема порційні горщики на пів літра. Мисочки, вазочки, гладишки (високі глечики), макітри, чашки. І навіть красиві амфори для вина. Під замовлення.

Літровий горщик — 30 гривень

Нагадує про необхідну посидючість. І про фізичну силу.

— Коли почав, — згадує, — спина боліла. — Працюєш не годину і не дві. Напружене все: спина, ноги, руки, голова.

Нині Володимир Денисенко — водій у старостаті. Ліпить на дозвіллі.

— Серйозно займатися — коли конвеєром. Одні продаєш, інші виготовляєш. А так, як я... — змиває з рук в’язку глину.

Однак покупців не розгубив. Хоч продавати через війну стало складніше

— В Україні продаю, — каже. —  Раніше торгував на Козелеччині, у Городні. З Коростеня забирали. Тепер — Чернігів, Мена. Може, і далі їх відправляють, не знаю.

З дому продає  літровий горщик за 30 гривень. Дволітровий, відповідно, — за 60.  На ринку наполовину буде дорожче. А то й більше.

Горщики  беруть для печей, грубок, духовок. Можна й на газову плиту ставити. Але на плаский розсікач.     

— Дружина борщ варить у горщику, — ділиться. — Їжа відрізняється, звичайно. Смачніше в горщику.

Сорти поєднуємо

Особливість олешнянської глини — у різноманітті. Буває біла, сіра, червона, чорна.

— Під великі горщики беремо одну глину, — показує на піч, де вони сохнуть. — Під малі  — іншу.

Часто сорти глини поєднують.  Ще один етап — закачування, розкочування. Розтирання до однорідної маси.

— Я пропускаю ще й через прес, — струшує глину з чорних робочих штанів. — Дістаємо камінчики, сміття.

Це треба, щоб не було бульбашок. З повітрям. Через бульбашку горщик може лопнути.

Пробую качати на лавці кочиво і я.  Наче тісто. Але воно, порівняно з глиною, — пушинка. Глина слухається, але неохоче. Стискати треба. Сила потрібна в руках. Ох, і боліли назавтра м’язи в плечах. І навіть шия.

Обпалюють 12-16 годин

— Горщик на два з половиною літри, — ставить на полицю. — Буде двійка, як висохне. Бо наша глина всихається. Чим товщий горщик, тим більше всихає.

Якщо в хаті тепло, до вечора притирати будемо, — каже. — Воно підтугає (тужавіє). Руками беремо й тремо. Щоб рівненькі стали. Дружина допомагає.   

Світлішають — значить починають сохнути. Треба добу приблизно. А можна й дві-три.

Досихають горщики на печі, — показує.

Сушка обов’язкова. Щоб не полопалися при обпалюванні. Особливо, якщо жирна глина. Температуру даси — може лопнути.

— Доки до кінця не обпалиш, не знаєш, заробив ти чи ні, — каже. — Може стояти, а може й пропасти.   

Обпалені горщики — як цегла. Міцні. І на вигляд такі. Щоб блищали, є різні способи.

— Беремо мазут (отработку), обмазуємо, — каже. — Мазут вигорає, блищання лишається. А є спеціальний харчовий порошок для кераміки. Теж для блиску.   

Обпалюють гончарні вироби в горні.

Горн — це піч. Але не та, де варять борщі. Горн — на вулиці. Він, як піч на два боки. З одного підкидають дрова. З протилежного ставлять горщики, — бере поліно. — Зазвичай топимо сосною. Можна додавати під кінець дуб.  Для температури. Максимальна буде до тисячі градусів.

Обпалюємо вироби від 12 до 15-16 годин. І навіть до 18. Дістаємо через добу-дві.

І це ще не всі секрети.

— Ставлю горщики в горн, готуючи до обпалення. На ніч газетами прикриваю верх, щоб не надто сохли. Підійде й «Вісник Ч». Бо може покривити їх. Один бік потягне і викинеш.

Джерело: "Вісник Ч", авторка Тамара КРАВЧЕНКО, Ольга САМСОНЕНКО. Фото Тамари КРАВЧЕНКО

Час Чернігівський" писав про таке: 

Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":

Схожі новини

Загадкова смерть на дорозі: 21-річний юнак не дійшов до дому 200 метрів

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 16:12

На Чернігівщині приліт балістичної ракети

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 15:59

Чоловік з села на Чернігівщині може зліпити 50-70 горщиків за день

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 15:29

Випив флакон одеколону, побив цивільного і змусив масажувати йому ноги

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 13:12

Історія із каяттям: на Чернігівщині у священника вкрали 8 банок сала

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 11:02

Вiдео

Родини загиблих хочуть у Чернігові постійно діючу Алею Героїв

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 10:48

Фото

На місці удару "шахеда" у Чернігові досі працюють рятувальники

16 БЕРЕЗНЯ 2025, 08:58

ТОП-переглядів