— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво. Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесії теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: ГАРТ, авторка Марія ІСАЧЕНКО
"Час Чернігівський" писав про таке: