Чернігівський шеф-кухар буде промотувати українську кухню в світі

12 ЛЮТОГО 2022, 17:30

1913

Чернігівський шеф-кухар буде промотувати українську кухню в світі

В‘ячеслав Попков

Українська гастродипломатія в дії: в нашій країні вирішили популяризувати в світі власні культуру і традиції за допомогою їжі, локальних продуктів та стародавніх рецептів.

Для досягнення цієї мети у столиці зо три десятки знаних шеф-кухарів підписали Маніфест української кухні, відповідно, ставши її амбасадорами. Серед підписантів і знаний промоутер саме чернігівських традицій в їжі - шеф-кухар ресторану «Ріверсайд» В‘ячеслав Попков.

Що цікаво, авторами ідеї Маніфесту є також відомі шефи - Євген Клопотенко та Ігор Мезенцев.

Також документ підписали представники МЗС, Мінкультури, Державного агентства розвитку туризму, Мінекономіки та ще кількох профільних відомств. Як повідомила глава ДАРТ Мар‘яна Олеськів зі своєї сторінки у фейсбуці, ця ініціатива дозволить побачити Україну на гастрономічній карті світу.

«Українська кухня – одна з найдавніших у світі. Якщо досі ми звикли до неї як до домашньої рутини, або до тієї з типовим дерев’яно-очеретяним інтер’єром і рушниками у типових закладах, то тепер ситуація змінилась – українську кухню активно переосмислюють наші шеф-кухарі. Роблять її сучасною, інноваційною, збагаченою незвичними поєднаннями смаків, із зовсім іншим емоційним забарвленням.

Сьогодні з’являються ресторани високого рівня, так званого fine dining, які пропонують новий погляд саме на українську кухню. Звісно, шефи між собою конкурують. Це цілком органічно і нормально. У всіх країнах.

Запорукою цього об’єднання може виступити виключно держава. Тому саме представники української влади запропонували майданчик, на якому буде зацементовано основні цінності й місію сучасної української кухні. Усі готові дивитися в одному напрямку. Вдячна і зворушена», говорить Олеськів.

Але Маніфест - це не лише про красиві слова та жести, будь-кому з ресторанного бізнесу, хто візьметься розвивати та популяризувати національну гастрокультуру, держава гарантує особливі пільги та умови. За словами заступника міністра економіки Олександра Грибана, мова йде про компенсацію витрат для великих виробників до 30%, звільнення від податків, ввізного мита. Для менших виробників – звільнення від податку на прибуток протягом 10 років.

Олександр Грибан пояснює у фейсбуці: наразі вже реалізовані кілька пілотних гастропроєктів (Бессарабія, Карпати, Херсонщина та Запорізький регіон) результатом яких стало створення 12 географічних зазначень, частина з них вже зареєстровані на національному рівні. Зокрема «гуцульська овеча бриндзя» та «мелітопольскька черешня».

Географічні зазначення є потенційними туристичними магнітами та майбутніми візитівками української гастрономії. Тому наступним кроком є пошук інших потенційних особливостей української кухні в різних регіонах України.

«Впевнений, завдяки об’єднанню зусиль представників держави та галузі, закарпатську бринзу, південний сонячний кавун, подільський капусняк, галицьку каву, миргородське сало та полтавські галушки куштуватиме і знатиме весь світ»!, пише Грибан.

І, звісно, чернігівський борщ.

Схожі новини

Гриби: білі в листопаді є, а маслюків нема

23 ЛИСТОПАДА 2024, 09:06

Ворог обстріляв 3 громади: ситуація на Чернігівщині на ранок 23 листопада

23 ЛИСТОПАДА 2024, 08:34

Обмежень менше, але економити треба: відключення на 23 листопада по Чернігівщині

23 ЛИСТОПАДА 2024, 07:55

Вiдео

"Відлік життя людини йде на хвилини", - рятувальник про порятунок людей на завалах

22 ЛИСТОПАДА 2024, 18:55

«Хто, якщо не я?» - казав молодий захисник: рідні просять за петицію щодо звання Героя України (посмертно)

22 ЛИСТОПАДА 2024, 18:12

На Чернігівщині 21 ветеран війни придбав житло - допомогла держава

22 ЛИСТОПАДА 2024, 17:37

Спецтема

Плече допомоги: чим та як допомагають закордонні партнери освіті Чернігівщини?

22 ЛИСТОПАДА 2024, 16:15

ТОП-переглядів