Господарства Чернігівської області завершують посів гречки, кукурудзи, сої та інших ярих культур. Водночас сільгоспвиробники проводять роботи по догляду за посівами.
Станом на 2 червня ярими культурами засіяно та засаджено 691,4 тисячі гектарів — 98,7% від прогнозу (станом на 26 травня — 673,5 тис. га). Зокрема:
- ярою пшеницею — 8400 га;
- ярим ячменем — 14000 га;
- ярим ріпаком — 500 га;
- вівсом — 15800 га;
- горохом — 2800 га;
- гречкою — 3500 га;
- просом — 3700 га;
- кукурудзою — 336200 га;
- цукровим буряком — 1300 га;
- соняшником — 216200 га;
- соєю — 36400 га;
- картоплею — 52600 га.
Загалом по області в порівняні з аналогічним періодом минулого року площа посівів ярих культур зменшилася на 30%. Чому так сталось?
"Висока капіталоємність технологічних процесів вирощування кукурудзи. Непербачувані ціни та логістика на пально-мастильні матеріали та саму готову продукцію. І, звичайно, шкода, яку нанесли техніці та сільгоспугіддям підприємств бойові дії на Чернігівщині", - пояснюють у профільному департаменті Чернігівської ОВА,
Цьогорічна весняна посівна кампанія у Чернігівській області проходить у вкрай складних умовах через вторгнення російських військ.
Наслідки перебування росіян - викрадена та спалена техніка, зруйновані будівлі, знищені запаси посівного матеріалу та добрив, заміновані поля. Багато працівників виїхали на більш безпечні території. Також розірвано логістичні зв’язки - пошкоджено шляхи, склади, закриті порти.
Читати також: В Уряді придумали, як компенсувати втрату портів для економіки
Джерело: Департамент АПК Чернігівської ОВА