Настоянка на кропиві і смачні вареники по рецепту Ольги Бас із Городнянщини

10 ЛЮТОГО 2024, 16:28

3294

Ольга Бас із Солонівки

Ольга Бас із Солонівки

Ольга Бас із Солонівки (Городнянська громада) обіцяла поділитися особистим рецептом вареників та настоянки від свого чоловіка, колишнього голови колгоспу Миколу Баса.

— Він безмежно любив пригощати друзів, знайомих, які до нього приїжджали і приходили, — розповідає вдова. — у нього ця настоянка виходила дуже смачною, вона всім подобалася.

Розповідаючи, господиня зі шафи дістала пляшку зеленуватого напою.

— Це ще залишилася від нього — як він ось робив, так і є, — додала жінка.

Вона розповіла, що сировину для настоянки чоловік брав на тупичівському спиртовому заводі. Свого часу це підприємство мало великі потужності. а потім спіткала його зупинка.

— Цей напій, хто бодай хоч раз спробував, то вже говорив, що такої горілки на смак більше і не знаходив ніде, — пригадує пенсіонерка. — Горілка і справді гарна і за смаком, і на вигляд.

Отже, береться спирт і розводиться до потрібного градусу (скільки і хто як хоче), дистильованою чи негазованою мінеральною водою. Кропива обов’язково береться до цвітіння. Її слід промити та висушити в затінку. Закласти кропиву в трилітрову ємність. Додається глюкоза, але не цукор (в аптечній мережі вона і раніше була в таблетках, і зараз є) та лимонна кислота. пропорція — на свій розсуд (тут слід проекспериментувати до вподоби). потім залити розведеним спиртом, закрити кришкою та поставити в темне місце на 30 днів.

— А от вареники — це вже мій власний рецепт, — із задоволенням розказує Ольга Митрофанівна. — вже п’ятдесят років поспіль я роблю варенички саме так, а не інакше. і всі, хто пробує, завжди не нахваляться — такі вони у мене смачні виходять... Розвожу молоком дріжджі, в молоко додаю цукор. Коли «зашуміли» дріжджі, додаю ще молока, скільки мені потрібно для кількості вареників, адже щоразу доводиться то більше робити, то менше. Спочатку, коли маса рідка, то збиваю міксером борошно і молоко з дріжджами. А потім вже вимішую тісто руками. Коли тісто «підійшло», викладаю на стіл, попередньо посипаний борошном. розкатую тісто. Стаканом роблю кружечки, наповнюю їх будь якими ягодами. в ягоди ще додаю цукор.

Господиня зазначила, що варити такі вареники на пару треба рівно п’ять хвилин. Для цього вона поміщає їх в спеціальну металеву сітку, яка називається пароварка, і накриває кришкою. Дно сітки повинно знаходитися не в воді, а над водою. вареники швидко «ростуть» і вже готові до вживання.

Джерело: "Новини Городнянщини"

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

Родом із Черкащини: на Чернігівщині поховали бійця

19 ТРАВНЯ 2024, 22:45

Чому ми сміємося у стресових ситуаціях?

19 ТРАВНЯ 2024, 18:38

Квартира, підйомні, премії та навчання: у громаду на Чернігівщині "заманюють" лікарів

19 ТРАВНЯ 2024, 16:48

Дівчаткам — до гінеколога: 5 запитань про делікатне

19 ТРАВНЯ 2024, 14:54

Ганна Липко з Коропа одужує після видалення нагноєної нирки

19 ТРАВНЯ 2024, 12:19

Мер потис руку і вручив телевізор

19 ТРАВНЯ 2024, 10:42

Вiдео

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: у Чернігові відкрили виставку

19 ТРАВНЯ 2024, 09:06

ТОП-переглядів